¿Qué es la efedrina?

¿Qué es la efedrina?

Efedrin översikt

Efedrin används för tillfällig lindring av andnöd, tryck över bröstet och väsande andning på grund av bronkial astma. Efedrin kan också användas för andra tillstånd som bestäms av din läkare.

Efedrin är ett avsvällande medel och luftrörsvidgande medel. Det fungerar genom att minska svullnad och dra ihop blodkärlen i näsgångarna och vidga luftvägarna i lungorna, vilket gör att du kan andas lättare.

Vad används efedrintabletter till?

Efedrin är ett läkemedel som används för att hantera och behandla kliniskt signifikant hypotoni. Det är i den sympatomimetiska klassen av droger. Den FDA-godkända primära indikationen för efedrin är behandling av kliniskt signifikant hypotoni perioperativt.

Var används efedrin?

Efedrin är ett stimulerande medel i centrala nervsystemet (CNS) som ofta används för att förhindra lågt blodtryck under anestesi. Det har också använts för astma, narkolepsi och fetma men är inte den föredragna behandlingen. Det är till oklar nytta vid nästäppa.

Vilka är fördelarna med efedrin?

Eftersom efedrin är ett sympatomimetikum och ett stimulerande medel i centrala nervsystemet, används det ofta som en energiförstärkare. Ma huang-innehållande produkter marknadsförs och används för att förbättra aerob prestanda och uthållighet, minska trötthet, öka vakenhet, förbättra reaktionstiden och till och med öka styrkan.

efedrin för viktminskning
efedrin för viktminskning

Vem bör undvika efedrin?

Produkter som innehåller efedrin får inte användas av personer med hjärtsjukdom, högt blodtryck, diabetes, sköldkörtelsjukdom, förstorad prostata, ångest och rastlöshet eller glaukom, personer som tar monoaminoxidashämmare eller kvinnor som är gravida eller ammar.

Vad är starkare än efedrin?

Noradrenalin anses vara ett idealiskt alternativ till efedrin utan de negativa effekterna (11, 23, 24). Det är mer effektivt än efedrin, men det är svårare att administrera (25). Noradrenalin är en svag β-adrenerg och potent α-adrenerg receptoragonist (11).

Vilka är biverkningar av efedrin?

Vanliga biverkningar av efedrin uppträder vanligtvis med större doser och inkluderar:

 • nervositet,
 • ångest,
 • yrsel,
 • snurrande känsla (vertigo),
 • huvudvärk,
 • illamående,
 • aptitlöshet,
 • sömnsvårigheter (sömnlöshet),
 • snabb puls,
 • hjärtklappning,
 • svettas,
 • kräkningar,
 • viktminskning, och
 • svår eller smärtsam urinering.

Bakgrund

Efedrin beskrevs först i västerländsk litteratur 1888, som en naturligt förekommande komponent i efedrinväxten, tillsammans med pseudoefedrin.5 Efedrin fungerar som både direkt och indirekt sympatomimetikum. Det är en alfa- och beta-adrenerg receptoragonist; men det orsakar också indirekt frisättning av noradrenalin från sympatiska neuroner, hämmar återupptag av noradrenalin och förskjuter mer noradrenalin från lagringsvesiklar.4,8 Efedrin används för dess vasokonstriktiva, positiva kronotropa och positiva inotropa effekter.8 Efenylefrin och fenylefrin används fortfarande för att behandla hypotoni, men deras användning vid andra indikationer har minskat på grund av utvecklingen av mer selektiva adrenerga agonister.6,7,9 Efedrin beviljades ett typ 7 FDA-godkännande den 29 april 2016.

Farmakodynamik

Efedrin ökar blodtrycket genom att stimulera hjärtfrekvensen och hjärtminutvolymen och steglöst öka det perifera motståndet.9 Det orsakar bronkodilation på grund av aktiveringen av beta-adrenerga receptorer i lungorna. Genom att stimulera alfa-adrenerga receptorer i blåsans glatta muskelceller ökar efedrin också motståndet mot utflöde av urin.8,9 Det terapeutiska fönstret för efedrin är brett, eftersom patienter kan ges doser på 5 mg upp till 50 mg.11 Patienter bör rådgivna angående pressoreffekterna av sympatomimetiska aminer och risken för takyfylaxi.4 Användningen av efedrin för hypotoniprofylax är också associerad med en högre risk för hypertoni, jämfört med när efedrin används för att behandla hypotoni.

This Post Has 2 Comments

 1. OceanWP

  Morbi lectus risus, iaculis vel, suscipit quis, luctus non, massa. Fusce ac turpis quis ligula lacinia aliquet. Mauris ipsum. Nulla metus metus, ullamcorper vel, tincidunt sed, euismod in, nibh.

 2. OceanWP

  Maecenas aliquet mollis lectus. Vivamus consectetuer risus et tortor. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Integer nec odio. Praesent libero. Sed cursus ante dapibus diam.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.